Bine ai venit !!

Ma bucur sa va cunosc si sper ca vom putea face schimb de sfaturi desper ingrijirea copilului , astfel incat el sa se dezvolte santos si armonios.

19 sept. 2008

Prima zi de cresa

Astazi prima zi de cresa : urcam treptele , Alex incantat , de cum intram , nici nu vrea sa il schimb ci vroia sa dea buzna in sala de joaca . Il trag inampoi il schimb , el iar vrea sa intre il scoate asistenta sefa afara sa ii scrie cu pixul numele pe manuta . Intrun sfarsit totul ok , intra eu imi iau la revedere de la usa. El se duce la jucarii si lumea lui era . Pana una alta am pus hainutele , pampersi etc in dulap unde mi-a arata asitenta .... mai vin si alti copii , incepe unul sa planga incep toti . Alex da sa fuga afara din sala , tanti il prinde si il trage inapoi si inchide usa . Sa te ti scandal ...... Alex nu plangea , urla , dar urla , il auzeam cum dadea cu pumnii in usa si se tavalea . Binentels ca nu plangea doar el , plangau si ceilalti , dupa usa se auzea doar mami, mami , mami, mami. Nu ni se da voie sa mergem la ei . dupa vreo 10 minute iese asistenta sefa si imi zice , bine ca nu ati plecat luatil si linistil -- era valabil pentru mine si pentru inca o mamica .
Ce sa va spun cu greu s-a calmat la mine in brate , si supina si ii batea inima de numa , ma strange de gat si nu vroia sa imi mai dea drumu . Intre timp mai veneau si alti copii . Plansetele dupa usa continuau . Mi se rupea sufletul pentru toate sufletele acelea mic care nu intelegeau ce se petrece . Asistentele in loc sa ii linisteasca urlau si ele la ei , nu e voie , nu e voie se auzea din spatele usii inchise . Bine ca Alex era la mine in brate .
Urmeaza masa , parintii sunt scosi afara , eu am voie sa raman ( din greseala ) se deschide usa si copii plangand sunt dusi (tarati , luati pe sus , in sala de mese ) unde plansul continua . M-am dus si eu cu Alex in sala de mese sa vad daca vrea . El statea agatat de gatul meu si a inceput si el sa planga . Am incercat sa linistesc 5-6 copii care plangeau , i-am mangaiat le-am vorbit frumos si incet incet se linisteau . Apoi vine asitenta si urla incep iarasi toti sa planga . Pe langa Alex inca 3 copii stateau lipiti de mine si de gatul meu . Bate asistenta cu o lingura in masa , urmeaza 2 secunde de linsite deoarece s-au speriat si iarasi incepe plansul de neconsolat a 17 suflete . Dintre toti erau vreo 5 care nu plangeau . In rest am incercat sa ii hranesc pe cei din jurul meu : meniul gris cu lapte . Unuii au papat , altii nu au vrut ( si ii cred , nici eu nu as fi papat in atmosfera aceea ) .
Unii sau sculat de la masa si dadau buzna afara , asistentele dupa ei , si i-au dus direct la baie unde toti trebuiau sa stea obligat fortat pe olita . A strigat asistenta sefa la mine sa ies afara sa le las pe ele sa isi faca treaba . Alex in tot acest timp statea agatat de gatul meu si ii era vizibil frica . Am dat sa ies , alti doi copii sau agatat de mine si imi ziceau printre lacrimi , eu nu vreau la asta , eu vreau la tine , erau aceea pe care i-am consolat.
Din pacate nu aveam nici o putere ...... ce era sa fac pentru ei ? Alex in hohote imi zice in ureche tai tai tai tai .... adica sa plecam . Nu va zic de urlete se auzeau de dupa usa de la baie plang sau sunt foarte trist plang sau sunt foarte trist
Ma durea pentru fiecare copil in parte sufletul , la usa mai erau vreo 5 parinti , dar nici unul nu zicea nimic ... intrebau din cand in cand ... dar pe al meu l-ai vazut , al meu plange .Le era firca sa intervina , ca nu cumva asistenta sefa sa se super si sa se razbune pe copilul lor. Unul nu ar fi intrat sa isi ia copilul de acolo .
Din baie i-au dus in sala de joaca ... un pic, un pic sau mai calmat spritele , muzica urla la maxim , unii mai plangeau , cateodata era liniste dar nu dura mult ... se auzea cum asistenta bate cu un obiect in masa in incercare ei de a face liniste . La un moment dat sa auzit cum tipa la ei , daca nu esti cuminte ..... si s-a oprit , puteti sa va imaginati continuarea .
. Din 30 de copii inscrisi astazi au venit 17 . Sunt doua asistente + una care vine de dupamasa . Deci sunt 3 in total.

Am incercat sa vorbesc cu asistenta sefa sa ma lase sa intru cu el in sala , nu a vrut cu motivatia ca mai rau ii fac , si ca nu ea trebuie sa asculte de parinti , ci parintii de ea ca ea de 35 de ani face asta. Nu am mai stat , am plecat , cu copil cu tot.
Mie una mi sa parut traumatizant pentru copii si nu doar pentru ei . Unde e ministerul sanatatii sa vada cum traumatizeaza generatii intregi de copii , unde este respectul fata de persoana , chiar daca ei sunt mici inteleg multe , cand se va introduce in cresele de stat din romania adaptarea treptata , cand vor lua mamicile atitudine si intrebarile ar putea continua.
Trebuie sa gasesc o solutie pentru copilul meu , asta nu e acceptabila , nu din punctul meu de vedere. Of of , de ce nu ne lasa sa stam cu ei acasa pana la trei ani, mai ales ca nu toti ne permitem sa stam in fara plata plang sau sunt foarte trist plang sau sunt foarte trist plang sau sunt foarte trist
Am vazut azi atata durere in fetele copiilor , dezorientare - multi se invartea in cerc cautand un parinte , o fata cunoscuta .....in loc de intelegere si alinare si o explicatie -- ei erau tratati cu urlete si cu un program strict. plang sau sunt foarte trist
Sper ca nu v-am stricat ziua .....

4 comentarii:

  1. Din pacate, la copiii sub 3 ani, sentimentul de ruptura de parinti, in special de mama este un sentiment care seamana mult cu cel de parasire, de abandon, si ei nu realizeaza temporalitatea acestui lucru. Este foarte traumatizant pentru copil, mai ales daca este tratat cu autoritate si chiar ostilitate de catre personalul cresei...Din pacate multi parinti isi calca pe suflet din nevoia de a pastra serviciul...Eu stau inca acasa cu fetita mea, de fapt lucrez ceva de acasa, si anul asta implineste 3 ani. Voi sta pana cand o pun pe picioare la gradinita. Nu concep sa indepartez copilul si sa-l trumatizez pentru a avea mai multi bani in casa, in acelasi timp, admit ca nu am atat de mare nevoie de acel salariu pe care l-as castiga eu, si ca pot din fericire sa castig ceva banuti lucrand de acasa. Sunt prea putine mamici care isi pot permite sa renunte la serviciu din pacate, si copilasii lor sufera. Mie uneori imi ridica semne de intrebare si gradinita, mai ales la varste prea mici, despre cresa nici nu vreau sa concep, poate cine stie ce conditii sa fie... Dar la noi, cresa este o chestie nasoala care face copilului mult rau.

    RăspundețiȘtergere
  2. Exista multi "din pacate", cel mai trist este ca au de suferit copii. Si eu am ales sa stau acasa, mai bine spus, sa lucrez de acasa ... si ii multumesc sefei mele pentru acest lucru. Si sunt fericita ca pot sa vad cum se dezvolta, cum creste cum se desprinde incet incet.
    Nu e usor nici asa ca trebuie sa imi fac orele de lucru si nu pot sa raspund intotdeauna prompt la dorintele lui. Dar am un copil care intelege , intelege foarte bine .... se joaca prin jurul meu , imi canta , vorbeste , ma pupaceste, isi gaseste tot felu de lucruri interesante de facut si vad cum ii lucreaza imaginatia , de raman de multe ori surprinsa de ce ii trece prin cap, in sensul bun ma refer. Dupa ce imi termin lucru iesim afara , mergem la cumparaturi , la prieteni. Abia astept sa vina primavara sa putem sta mai mult pe afara.
    Asa cum ai spus , nu sunt insa multe mamici care isi permit sa stea acasa si sa beneficieze de aceste lucruri minunate. Este insa tris ca parintii nu incearca sa schimbe ceva la sistemul actual .... ca dovada eu eram singura mamica revoltata dintre toate cele de la cresa, si singura care am intervenit.
    Insa daca ar fi fost mai multe mamici revoltate , daca insistam mai multe pentru o adaptare treptata cu un parinte alaturi , mai ales pana cand copilu incepe sa cunoasca colectivul si ingrijtoarele poate altfel ar fi stat lucrurile . Dar un singur parinte nu poate schimba nimic ... desper gradinita iara sunt multe de spus ... sa nu mai zic de scoala cu o programa incarcata , cu teme de cateva ore , de nu mai au copii timp sa practice un sport, sau sa faca altceva , ce i-ar face placere.

    RăspundețiȘtergere
  3. Sa nu exageram !
    Eu am lucrat la gradinita am avut o grupa 2-3 ani si am avut putini copii,erau obisnuiti la gradi si ne-am inteles bine.
    Dar educatoarea de la grupa 3-4 ani a avut copii noi care E LOGIC SA PLANGA PANA SE ACOMODEAZA SI CAND VAD PE ALTII PLANGAND, insa veneau parintii care stateau si isi faceau copii sa planga pe la usi de-ti venea sa le dai cu ceva in cap:
    Ori le insuflasera o atitudine negativa dinainte sa vina cu ei,
    Ori in loc sa plece repede copilul sa mearga la joaca statea pana ramanea copilul fara suflare de atata plans-logic mai mult il provoca.
    E ceva logic sa planga cateva zile mai ales daca ii vede pe altii dar in nici un caz nu raman traumatizati cum afirma marilena, le trece si se obisnuiesc.
    FOARTE IMPORTANTA ATITUDINEA PARINTELUI - aveam o mamica care nu pot sa o uit cand iesea baiatul ei plangand il explica in fiecare zi ca are voie sa planga decat daca il doare ceva,ii e foame... etc si era ingerasul ala asa vesel si pozitiv.
    I-AM LUAT EXEMPLUL CU FETITA MEA!!!!
    Pe langa alte mamici disperate care fugeau cu ei in brate daca se prosteau un pic pai asa normal ca vede ca cedezi si nu se lasa.
    Cat despre ce ai afirmat tu NU EXISTA ACOMODARE TREPTATA cu cat te pisicesti mai mult la usa cu el cu atat profita si el.
    De ce sa stam pana la trei ani cu copii ca sa fie cat mai disperati sa nu se dezlipeasca de noi mamele, sa stea ascuns dupa tine cand mergi pe undeva si nu cunoaste,sa trebuiasca sa-l smulgi din bratele tale ca sa faci ceva cu el.
    NU, NU SI NU!
    fata mea e vorbareata cu toate lumea, la gradi si-a luat traistuta si pe doamna si ne vedem la 17, la doctor il ia de mana sa ii explice ea ce o doare, isi face prieteni oriunde....etc,etc.

    RăspundețiȘtergere
  4. de ce nu ne lasa invatatoarele sa ne uitam pe geam ,ei nu ne vad .eu vroiam sa vad daca se opreste din plans si dupa aceea sa plec linistita ca a tacut copilul,dar vine administratora si imi spune ca nu am ce cauta sa stau mai mult de 5 min la usa ,ca vine sanepidul si ma gaseste acolo.ast rasp

    RăspundețiȘtergere